Acil durum çantası hazırlayın: Bir acil durum çantası hazırlayarak, deprem sırasında veya sonrasında ihtiyacınız olan temel malzemeleri kolayca erişebilirsiniz. Bu çanta içinde su, yiyecek, ilaç, acil durum battaniyesi, el feneri, radyo, pil, şarj cihazları, para vb. olabilir.
Evdeki eşyaları sabitleyin: Deprem sırasında evdeki eşyaların düşmesi ve sizi yaralaması önlemek için, dolap, raf ve ağır eşyaları sabitleyin.
Acil durum planı yapın: Deprem sırasında ve sonrasında yapmanız gerekenleri belirleyen bir acil durum planı oluşturun ve tüm aile üyeleriyle paylaşın.
Güvenli alan belirleyin: Evde veya iş yerinizde güvenli bir alan belirleyin. Bu alan, pencere ve ağır eşyalardan uzakta, sağlam bir yapıya sahip olmalıdır.
Deprem tatbikatı yapın: Deprem tatbikatları yaparak, ne yapmanız gerektiğini öğrenir ve hazırlıklı olursunuz.
Deprem sigortası yaptırın: Deprem sigortası yaptırarak, deprem sırasında oluşabilecek hasarlara karşı güvence altına alın.
Deprem sigortası yaptırın: Deprem sigortası yaptırarak, deprem sırasında oluşabilecek hasarlara karşı güvence altına alın.
Afetlerden hemen sonra ihtiyaç duyabileceğiniz malzemelerin bulunduğu bir Afet ve Acil Durum Çantanızın hazır ve ulaşılabilecek bir yerde olması önemlidir. Çanta, sorumlu olduğunuz kişi/kişiler (bebekler, yaşlılar, engelliler) ve varsa evcil hayvanlarınız için gerekli ihtiyaçları da içermelidir.
Bir afet sonrası yiyecek, içecek ve acil ihtiyaçları temin edebileceğiniz yerlere ulaşamayabilirsiniz. Küçük yaralanmalarınız varsa bunları kendiniz giderebilirsiniz. Bu tip durumlar için afet çantanızın içinde olması gerekenleri doğru belirleyip, çantanızı kolay ulaşacağınız bir yerde saklamanız çok önemlidir. Afet ve Acil Durum Çantası sadece evinizde, iş yerinizde değil okulunuzda, sınıfınızda da olmalıdır.
Bunun için öğretmeninizle birlikte ihtiyacınız olabilecek şeyleri belirleyip, çantanızı sınıfınızda öğretmeninizin kolay ulaşabileceği bir yerde saklamalısınız. Engelli bireylerin özel ihtiyaçlarıyla alakalı çantanızın içine eklemeniz gerekenleri de unutmamalısınız. İçinde bulunan yiyecek ve içecekleri düzenli olarak kontrol edip, bozulmadan nasıl saklamanız gerektiğini büyüklerinizden öğrenmelisiniz.
AFET ÇANTASI İÇİNDE NELER OLMALI
Gıda
Yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat içeren, su kaybını önleyen ve dayanıklı (çabuk bozulmayan) gıdalar (Konserve, kuru meyveler, tahin–pekmez, meyve suyu, vb.).
Önemli Belge Fotokopileri
Kimlik kartları (nüfus cüzdanı, ehliyet vb.)
Tapu, sigorta, ruhsat belgeleri
Zorunlu Deprem Poliçesi
Diplomalar
Pasaport, banka cüzdanı vb.
Pasaport, banka cüzdanı vb.
Diğer (evcil hayvan sağlık karnesi, vb.)
Giyicekler
İç çamaşırı
Çorap
Yağmurluk
İklime uygun giysiler
Hijyen Malzemeler
Sabun ve Dezenfektanlar
Diş fırçası ve macunu
Islak mendil
Tuvalet kâğıdı
Hijyenik ped
Diğer malzemeler
İlk yardım çantası
Uyku tulumu veya battaniye
Çakı, düdük, küçük makas
Kâğıt, kalem
Pilli radyo, el feneri ve yedek piller (dayanıklı/uzun ömürlü pil seçilmeli)